Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Олимпијске игре у Токију биће отворене данас свечаном церемонијом на Олимпијском стадиону, а на такмичењу се очекује учешће око 11.000 спортиста, од чега 86 из Србије. Најкориснија кошаркашица протеклог Европског првенства Соња Васић, као и ватерполиста Филип Филиповић носиће заставу Србије на церемонији отварања.

Олимпијске игре у Токију требало је да буду одржане прошлог лета, али су одложене на годину дана због пандемије корона вируса. Церемонија отварања почеће у 13 часова, а такмичење ће трајати до 8. августа. Организатори су најавили "скромнију и трезвенију" церемонију, за разлику од претходних, како би остали у складу са здравственом ситуацијом и смањили ризик од заразе.

Током такмичења, односно до 22. августа, у Токију и околним префектурама ће на снази бити ванредно стање због пандемије.

Спортисти и остали учесници биће редовно тестирани, њихово кретање биће ограничено и мораће да се придржавају посебних мера, пошто се свакодневно у Олимпијском селу пријаве случајеви заразе.

Организатори су запретили дисквалификацијом сваког спортисте који се не буде придржавао правила.

Олимпијске игре у Токију биће несвакидашње по многим стварима, одвијаће се углавном без присуства публике, организацију су погодили бројни скандали, а око 80 одсто јапанског становништва противи се одржавању такмичења због пандемије, али и превеликих трошкова, пошто Игре коштају најмање 13 милијарди долара.

Такође, није било класичне штафете олимпијске бакље због страха од ширења вируса. Бакљу је широм Јапана требало да пронесе 10.000 тркача.

Међународни олимпијски комитет (МОК) је од почетка наводио да ће у сарадњи са организаторима обезбедити сигурне Игре за све учеснике али и становнике Јапана. МОК је у сарадњи са компанијом Фајзер Бајонтек обезбедио вакцине за спортисте.

Због велике влажности и високих температура маратонске трке премештене су из Токија у Сапоро, који је удаљен 800 километара од главног града.

И поред великих проблема у организацији, на спортском плану се очекују добри резултати пре свега врхунских спортиста. У Токију ће бити и нових спортова уврштених у олимпијски програм - бејзбол и софтбол, карате, скејтбординг, спортско пењање и сурфовање.

Танјуг