Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Функционер Фудбалског савеза Србије (ФСС) Новица Тончев рекао је да су Европска фудбалска унија (Уефа) и Међународна фудбалска федерација (Фифа) тражиле од Савеза да до половине децембра изабере ново руководство по демократским принципима.

„Хоћемо да избацимо политику из фудбала. У Статуту Уефа не помињу се појединци, али пише да држава не може да се меша у рад спорта. Значи, институције државе, Влада, Скупштина, да се не мешају у фудбал”, рекао је председник ФСС региона Источне Србије Новица Тончев за Радио Слободна Европа (РСЕ).

ФСС је 15. јула усвојио нови Нацрт Статута, по коме државни и партијски функционери не могу истовремено да буду и на позицијама у фудбалу и дао га на јавну расправу у наредних месец дана. У ингеренцији организације која управља фудбалским спортом у држави је 3.087 клубова.

Новица Тончев, који је и потпредседник Социјалистичке партије Србије (СПС) и министар без портфеља у Влади Србије, рекао је за РСЕ да је препорука да се Статут ФСС усагласи са статутима Уефа и Фифа и да се делегати изаберу на демократски начин, у складу са домаћим Законом о спорту који не дозвољава дупле функције.

Скупштина ФСС има 73 делегата које дају регионални савези, клубови, судијска и тренерска организација, као и удружење фудбалских репрезентативаца. Као највиши орган фудбалске организације, Скупштина бира председника на мандат од четири године и руководство Савеза.

Тончев је рекао да је суштина промена да свако ко испуњава услове, па и политичар, може да се кандидује за позицију у ФСС, али да у случају избора мора да напусти претходну функцију.

„Ако решим да се кандидујем у Фудбалском савезу, онда ћу да изађем из Владе. Или нећу да се кандидујем у ФСС, а остаћу у Влади. Ја ћу правила да поштујем”, навео је Тончев.

Како је у ФСС-у речено за РСЕ, представници Уефа и Фифа боравили су у Београду током претходне седнице Скупштине ФСС крајем јуна и актуелни статут оценили као недемократски и противан њиховим правилима. Због тога су чврсто сугерисале да се у сарадњи са њима усвоји нови документ по коме ће до краја године бити изабрани нови председник, руководство и чланови органа ФСС.

У мају 2016. за председника ФСС изабран је Славиша Кокеза, члан Главног одбора и потпредседник Београдског одбора СНС. Функцију је обављао до пред крај марта ове године када је поднео оставку након што су га месец дана раније саслушали надлежни органи због сумње у повезаност са екстремним навијачима осумњиченим за убиства, отмице и трговину дрогом.

Тренутно Савез предводи заменик председника Ненад Бјековић.

После седнице Скупштине ФСС-а крајем јуна, саопштено је да ће ново руководство бити изабрано до 15. децембра.

Бета