Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На стотине килограма рибе потровано је синоћ у реци Колубари између села Дивци и Словац када је у реку, како тврде мештани, испуштен амонијак и фекалија са оближње фарме. 

Мештани и водочувари сатима су из реке вадили мртву рибу, а на лице места је изашла полиција и инспекција. Према незваничним сазнањима, за помор рибе одговорна је фарма “Сточар” из Диваца, којој није први пут да отпад са фарме директно баца у реку.

„Знамо да су фекалије и амонијак са фарме и раније испуштали у Колубару, али никада није било овако страшно. Температуре су високе, водостај низак, а од јутрос по реци пливају мртве рибе. Од јутрос их вадимо … ово је катастрофа“, кажу мештани који су затекли језиви призор. 

За сада се још увек не зна колико је рибе потровано, с обзиром да су прво страдале рибе у делу реке који је непосредно најближи фарми, на потези између два села. Риболовачка служба, пецароши и мештани су сатима из загађене воде вадили на стотине угинулих риба, док је инспекција обавила надзор на фарми “Сточар”, али за сада нема званичних информација да ли ће против одговорних лица бити покренут и поступак. 

Ана Лалић, Нова.рс