Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Јака олуја праћена градом погодила је чешку покрајину Јужну Моравску. Много кућа је полављено, а процењује се да има од 100 до 150 повређених, а још се не зна колико је погинулих. Летња олуја оставила је праву пустош у чешкој области уз границу са Аустријом и Словачком.

Ветар се претворио у торнадо, рушећи кровове кућа и ломећи гране дрвећа и рушећи стабла. Јужноморавска спасилачка служба потврдила је да има и жртава.

"Могу да потврдим да има погинулих. Међутим, тренутно не знамо тачан број", рекла је портпаролка спасилачке службе Хедвика Кропачкова уз процену да има између 100 и 150 повређених.

Помоћ и појачање из целе земље као и из суседне Аустрије креће се ка том подручју.

Према речима Кропчакове, на терену је тридесет екипа, помажу и спасиоци из околних региона. Словачке колеге такође помажу, аустријски спасиоци послали су два хеликоптера у помоћ. Очекује се да би и Словачка могла да преузме одређен број повређених.

Јужноморавски ватрогасци си имали и преко 300 интервенција за сат времена.

Многа села сравњена су са земљом, на кућама су остали само бочни зидови без кровова, без прозора. Торнадо је бацао аутомбиле на куће људи нису имали где да се сакрију.

За оне који немају где да се сместе, припремљен је привремени смештај.

Ватрогасци пролазе кроз уништене куће и проверавају да ли је неко заробљен унутра. 

Погледајте ВИДЕО 

РТС, idnes.cz