Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Компанија Мајкрософт је званично ушла у најелитнији клуб корпорација чија тржишна вредност прелази 2.000 милијарди долара. Овај технолошки гигант је, после Епла, тек друга америчка компанија која је на берзи достигла ту вредност, извештава Си-Ен-Ен.

Саудијски нафташ Арамко, која је дебитовао на берзи 2019. године, такође је раније премашио ову границу, али је јуче његова тржишна капитализација износила 1,88 билиона долара.

Мајкрософт је достигао тржишну вредност од преко 2,0 билиона долара током јучерашњег трговања на Вол Стриту, а трговачки дан је закључио са износом од само 300 милиона долара изпод тог нивоа. 

Цена његове акције је порасла у уторак за 1,1 проценат, на 265,51 долара. Компанија је нову рекордну тржишну капитализацију од 2,0 билиона долара остварила после више од две године након што је њена тржишна вредност први пут прешла границу од 1.000 милијарди долара.

Оваквом успону је допринео и ковид-19, јер су људи токсом пандемије проводили много више времена радећи или забављајући се на компјутерима, што је подигло потражњу за Мајкрософтовим рачунарима, системима за игрице и платформом за рачунарство у облаку.

Акције Мајкрософта су порасле за 64 процента од марта 2020. године, када су мере ограничења почеле да ступају на снагу у Сједињеним Државама, наводи Си-Ен-Ен.

Танјуг