Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Бела кућа саопштила је план за расподелу 55 милиона вакцина против коронавируса у иностранству, где ће већина доза бити упућена земљама у Латинској Америци, Карибима, Азији и Африци, а вакцине ће добити и БиХ и такозвано Косово, пренео је Глас Америке. Администрација председника САД Џозефа Бајдена саопштила је у понедељак да ће већина доза бити подељена кроз међународни програм дистрибуције вакцина Ковакс, чиме ће се испунити обећање Бајдена да ће поделити 80 милиона доза вакцина произведених у САД са земљама широм света.

Бајден је недавно изнео планове за слање првих 25 милиона доза вакцина. 

У понедељак, Бела кућа је представила план за 55 преосталих милиона доза, укључујући 14 милиона за Латинску Америку и Карибе, 16 милиона за Азију и око десет милиона за Африку.

Додатних 14 милиона доза поделиће се на основу „регионалних приоритета”, а међу „земљама које ће их добити су БиХ и Косово, као и Колумбија, Хаити, Авганистан, Ирак, Украјина, Јужна Африка, Западна обала и Газа”.

САД су већ почеле да достављају вакцине Тајвану, Мексику, Канади и Јужној Кореји.

„Имамо довољно залиха да можемо да пошаљемо 80 милиона доза. Наш највећи изазов је логистика, чињеница да не постоји приручник како се ово ради а постоје изазови који се односе на достављање доза свакој земљи”, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

Бета, Политика