Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Откако је 21. фебруара ступио на снагу пропис о обавезном хотелском карантину за све који долазе у Канаду авионом, они који желе то да избегну изналазе алтернативне варијанте за повратак у земљу. Пошто карантин није предвиђен за путнике у друмском саобраћају, већ само тестирање у року од три дана, то се испоставило као прихватљива опција.

Тако, уместо да слете на торонтски аеродром, многи изаберу да дођу до Бафала, Њујорк, затим таксијем дођу до границе и, по уласку у земљу, возом стигну до Торонта. То је допринело да авиони до Бафала буду пуни, и да цене карата поскупе, као и да службе за превоз путника до границе постану све ангажованије. 

Амерички таксисти задовољно трљају руке, јер више превозе Канађане до својих онтаријских дестинација, него што раде са домаћим муштеријама.

Ова варијанта доласка кући је много исплативија. За такси превоз треба издвојити до 250 долара, док је боравак у хотелском карантину скоро четири пута скупљи.

Треба рећи да је за два месеца, од почетка примене прописа, од свих путника који су допутовали авионом, свега 1,76 одсто њих било позитивно на ковид-19. То је ипак преко две хиљаде људи, од којих је вишее од четвртине имало неку од високо инфективних варијанти. Са друге стране, међу онима који су дошли копненим путем било је свега 0,25 одсто позитивних.

Иначе, неприхватање хотелског смештаја кажњава се са три хиљаде долара, а око 11 одсто свих путника није морало да буде у том карантину.

Новине Торонто