Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је српско Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истрагу и подигне оптужнице против некадашњих челника Задра и задарске полиције и њихових претпостављених због планске ликвидације, мучења и прогона задарских Срба и масовног уништавања српске имовине 2. маја 1991. године и касније током ратног периода. Он у саопштењу подсећа да се данас навршава 30 година од догађаја који је назван „Задарска кристална ноћ“.

„У Задру је после доласка ХДЗ-а на власт маја 1990. године одмах почео најбруталнији притисак на Србе путем телефонских претњи, увреда, порука мржње, психичког и физичког малтретирања. 

Затим су почела хапшења, мучења и ликвидације Срба. Однос према Србима у Задру је један од многих доказа усташког карактера Туђмановог режима“, наводи Линта. Он истиче да се врхунац обрачуна са Србима десио 2. маја 1991. године када је бесна руља кренула да се обрачуна са Србима и уништава њихову имовину. У Задар је тада, како се истиче, дошло више стотина људи са десетак аутобуса коју су били наоружани моткама и шипкама, певајући усташке пјесме и узвикујући усташке пароле.

Употребљена је и велика количина експлозива који се у то време налазио једино у поседу полиције, која није ништа учинила да заштити Србе и српску имовину. Тог и следећег дана, додаје он, уништено је 89 приватних локала у власништву Срба, 37 приватних српских кућа, 22 локала друштвених фирми из Србије и 42 куће и викендице у месту Бибиње, које је удаљено неколико километара од Задра.

Бројне чињенице показују да је рушилачки поход на Србе и српску имовину био добро организован и раније испланиран у координацији локалних моћника и власти Загребу, наводи се у саопштењу.

Линта наводи да је тог и наредних дана из Задра протерано око 10.000 Срба, а уништено око 200 српских кућа, викендица, пословних објеката и локала друштвених фирми из Србије. Ликвидације Срба и минирање српских кућа и привредних објеката су настављени током лета и јесени 1991. и током 1992. године. Према подацима градске Комисије за попис срушених кућа, у ужем делу Задра је минирано и уништено око 470 српских кућа и других објеката за време рата.

У Задру су убијена најмање 34 Србина, од тога 15 цивила, а остало су припадници ЈНА у Задру', додаје Линта.

Политика