Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Епископ диселдорфски и целе Немачке, Григорије, упутио је православним верницима поруку пред највећи хришћански празник - Васкрс.

- Поштовани и драги православни народе, драги Срби који живите овде у Немачкој,

Долази највећи хришћански празник, празник над празницима - Васкрс. Од њега и из њега извиру сви други празници, а из свих празника које празнујемо и славимо, требало би да извире сваки дан нашег живота. Ових дана сам размишљао, чини ми се мало дубље, о празницима, и дошао сам до једне мисли, једног закључка, који сам хтео и мислио да је важно да поделим са вама. 
Дакле, на празник се догађа нешто чудесно. На празник на нас силази благодат божја, Бог излива своју милост на нас.
 

И онда сам размишљао зашто је и шта је проблематично то са нама и шта се то збива понекад лоше и понекад безумно са наше стране, када је реч о празницима. Догађа се то да ми нашом непажњом, а то говорим из сопственог искуства, будемо затворени за милост божју или нам неко, пријатељ или непријатељ или сам архинепријатељ - ђаво, помути разум и срце и смути нас и нама прође празник без милости и на крају останемо и без радости.

То је важно, кад улазимо у празнично доба, у празнично расположење, да будемо и те како обазриви и разумни. Да пазимо шта се догађа око нас, да нас неко или нешто не саплете и да онда помути нашу добру вољу и да ми будемо у тренутку кад се слива милост и благодат божја у овај свет, затворени за ту милост и благодат божју. То је врло једноставно кад говорим, али говорим, понављам вам, из личног искуства. На празник, као што је велика благодат, тако може бити и велико искушење.

Тако можемо да западнемо у смућеност и да нам се празник помути. А опет понављам, ако смо на празник отворени за милост и благодат божју, онда ће и у оне друге дане, да то искуство буде нама од велике користи. И друге празнике ћемо тако славити, јер ниједан не постоји без овог празника и нема смисла без овог празника.

Ниједан дан, ниједан покрет нашег живота нема смисла без овог празника. Зато нам је важно да схватимо шта се то на празник догађа. Догађа се да Бог милује оне које хоће и оне који су отворени за његову милост. Кад примимо ту милост божју, кад примимо благодат Духа Светога, онда доживљавамо радост и наша радост онда буде извор нашег живота.

То сам хтео са вама да поделим, драги православни хришћани, и да вам кажем, са надом да прославимо у радости празник, Христос васкрсе - Ваистину васкрсе - поручио је владика Григорије православним верницима.

Погледајте обраћање владике Григорија ОВДЕ 

Директно.рс