Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Српска православна црква прославиће данас празник Благовести, у помен на догађај када је Арханђео Гаврило јавио Пречистој Девици Марији да ће родити сина којем ће дати име Исус. 

Пола године пошто је првосвештенику Захарији пројавио да ће у дубокој старости добити сина који ће бити Господњи Претеча /Свети Јован Крститељ/, Арханђео Гаврило јавио се Пречистој Девици Марији у Назарету, поздравивши је речима: 

"Радуј се, благодатна! Господ је сa тобом, благословена си ти међу женама!" 

Зачуђеној и уплашеној Девици Марији, Арханђео објашњава необичан поздрав:

"Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики и назваће се Син Вишњега и даће му Господ Бог престо Давида, оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим вавек и царству Његовом неће бити краја".  

На Маријино питање како ће то бити када она не зна за мужа, Арханђео Гаврило одговара: 

"Дух Свети доћи ће на тебе и сила Вишњега осениће те. Зато и оно што ће се родити биће свето и назваће се Син Божји". 

Благовести спадају у ред Богородичних празника, у црквеном календару је означен црвеним словом и непокретан је.

Колико се у нашем народу поштују Благовести, говори и веровање да данас ни птице у шуми не свијају гнезда. Светкују га највише жене, због порода, посебно нероткиње моле се Светој Богородици.

По народном веровању док овај дан не прође, људи се још боје зиме. Благовести су, уз Цвети, једина два дана када је дозвољено јести рибу током Васкршњег поста.

Срна