Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Јужнокорејска компанија „LG“ саопштила је да ће затворити одељење за производњу мобилних уређаја које јој прави губитке, чиме је постала први већи произвођач паметних телефона који се потпуно повукао са тржишта. Компанија већ шест година бележи губитке који укупно износе око четири и по милијарди долара, а повлачење са тржишта мобилних уређаја, на којем постоји оштра конкуренција, омогућиће јужнокорејској компанији унапређење у области производње делова за електрична возила и паметних домова, наводи се у саопштењу.

„LG“ је био један од водећих иноватора у области производње паметних уређаја, а 2013. године је био трећи највећи произвођач паметних телефона, иза „Самсунга“ и „Епла“.

Међутим, касније су најбољи модели имали софтверске и хардверске недостатке, а аналитичари су критиковали компанију због мањка стручњака за маркетинг у поређењу са конкуренцијом из Кине. 

Одлуком о повлачењу, „LG“ напушта 10 одсто удела у тржишту Северне Америке, где је трећи бренд по популарности.

Тренутно је „LG-јев“ глобални део у тржишту на око два одсто, а прошле године је произвео 23 милиона телефона.

„LG“ је први већи произвођач који се потпуно повукао са тржишта. „Нокиа“, ХТЦ и „Блекбери“ који су такође били већи играчи, упркос паду, нису се и даље повукли. 

Очекује се да се одељење за производњу паметних телефона, које је и најмање одељење „LG-ја“, затвори до 31. јула, а дужина трајања подршке постојећим корисницима зависиће од дела света у којем живе.

РТС, Ројтерс