Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Заменица премијера Кристија Фриленд најавила је да ће федерална влада обезбедити једнократну помоћ за покривање трошкова здравствене службе, кампања за вакцинацију против ковида-19 и инфраструктурне пројекте у провинцијама, територијама, градовима и староседелачким насељима.

Укупaн износ помоћи је седам милијарди долара, од чега четири милијарде иду за здравство (седма пута мање од онога што су тражили премијери провинција), милијарда за кампање за имунизацију и 2,2 милијарде за фонд за порез на гас, који пребацује средства за подршку локалних инфраструктурних приоритета.

До ове најаве дошло је у време када се већ говори о владином буџету, који ће бити представљен 19. априла. Тада би требало да се виде све владине инвестиције током пандемије, које су увећале дефицит скоро до 400 милијарди.

Што се тиче буџета за здравство, федерална влада покрива око 42 милијарде, или 22 одсто укупних трошкова. Провинције троше око 188 милијарди, па је и разумљиво зашто су тражили да се федерални удео повећа. премијери су тражили сталну увећање до 35 одсто, што би значило додатних 28 милијарди долара.

Премијер Џастин Трудо је најавио да ће федерална влада наставити да усмерава своју потрошњу на ванредну помоћ и да у овом тренутку, до завршетка пандемије, неће разматрати дугорочна финансирања за здравство.

Очекује се да ће буџетом бити представљен план федералне владе да у наредним годинама, издвоји између 70 и 100 милијарди долара за помоћ у економском опоравку.

Новине Торонто