Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Почев од 22. фебруара, сви путници који из иностранства авионом стижу у Канаду, мораће да проведу у хотелском карантину до 72 сата, док чекају резултате ПЦР теста на корону. Ово се односи пре свега на особе које се враћају са туристичких или других путовања, која не спадају у категорију битних, неодложних или неопходних.

Још увек није прецизирано када би слична мера требало да се уведе за путнике у друмском саобраћају. Министар за јавну безбедност Бил Блер каже да би било прилично компликовано применити је за мали број повратника који копненим путем долазе са одмора. 

Погранични службеници не могу да забране улазак грађанима Канаде, али могу наплатити казну до три хиљаде долара онима који на границу дођу без доказа о тесту. 
Док се и за копнену границу не уведе слична обавеза, поједини Канађани смислили су да се у земљу врате преко границе са САД-ом, макар морали и пешице да је пређу. Кажу да им се више исплати да се намуче мало и да комбинују превоз, него да плате две хиљаде долара за тродневни боравак у карантинском хотелу. То ће вероватно искористити ‘птице селице’, тј. они који су отишли да зиму проведу у топлијим крајевима, углавном у САД-у.

Представници опозиције траже да се од оваквог карантинског смештаја изузму особе које путују због оправданих породичних разлога или лечења у иностранству, као и студенти, мисионари и радници који се овде налазе на привременом раду.

Остаје нада да се неће десити, као у Ирској, да се у иностранству заказују стоматолошки тетмани само ради добијања оправдања за неодложно путовање. На третмане се и не оде, зато што је циљ само имати покриће за излазак из земље и одлазак на еготичне карипске, или неке друге плаже.

Новине Торонто