Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Нови поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије устоличен је данас на молитвеној свечаности у Саборној цркви у Београду. Са чином устоличења нови патријарх преузео је сва права и дужности који му по канонима и црквеном Уставу припадају.

Митрополит дабробосански Хризостом, као чувар трона док је био упражњен, предао му је поглаварска знамења - жезло, панагију и белу патријарашку пану. Предаја поглаварских знамења, праћена узвицима „достојан” означава да је патријарх уведен у трон. 
Порфиријева пуна титула гласи: архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски.

У Саборној цркви служена је света архијерејска Литургија, на којој је обављена церемонија свечаног устоличења новог 46. српски патријарха, а служили су је  чланови Синода Српске православне цркве на челу са новоизабраним патријархом Порфиријем.

Литургији су присуствовали и председник Србије Александар Вучић, српски члан председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, а планирано је и да се председник Вучић са новим патријархом СПЦ састане после устоличења.

Устоличењу патријарха Порфирија присуствовали су и београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић, надбискуп Станислав Хочевар, министри у Влади Србије Маја Поповић, Маја Гојковић и Дарија Кисић Тепавчевић.

Литургији су присуствовали и амбасадор Србије у Црној Гори, који је проглашен „персоном нон грата” у тој земљи Владимир Божовић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владимир Рогановић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић и истакнуте јавне личности.

Патријарх Порфирије у Саборну цркву дошао је из Патријаршије, а прошао је кроз шпалир који су формирали ученици Богословије у Београду у пратњи епископа СПЦ и ипођакона Дејана Накића и Владимира Јелића.

Испред Саборне цркве присутни су верници, као и велики број медијских екипа.

Танјуг, Политика