Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Канадски епидемиолог из Центра за контролу болести у Британској Колумбији Данута Сковронски и епидемиолог Националног института у Квебеку Гастон де Серес, апеловали су на владе света да направе већи размак између давања две дозе Фајзерове вакцине, пошто тврде да су установили да је после давања једне дозе ефикасност 92,6 одсто.
Они су своја открића предали америчкој Агенцији за храну и лекове.

Њихова тврђења су сличне онима у којима су навели да је ефикасност једне дозе Модернине мРНА-1273 вакцине 92,1 одсто, што је објављено у Њу Ингланд џурнал медицинском магазину.

Сковронски и Де Серес су упозорили да постоји нејасноћа око тога колико траје заштита после давања једне дозе вакцине, али су нагласили да би давање друге дозе месец дана после прве, повећало корист вакцинације што већег броја људи, бар на одређени временски период.

„С обзиром на застој у дистрибуцији вакцина, одлагање друге дозе је питање претње по националну безбедност, која, ако се игнорише, сигурно ће за резултат дати бројне хоспитализације и на хиљаде смртних случајева ове зиме у САД”, упозорили су аутори.

У одговору, компанија Фајзер је поручила да алтернативно дозирање вакцине још није процењено и да одлука да се уради тако нешто је на здравственим радницима земаља које користе њихову вакцину.

Политика, Танјуг

Canadian researchers say Pfizer vaccine's second dose can be delayed as first is highly effective