Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

За сутра је заказан Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве за избор новог, 46. српског патријарха. Одлуку о сазивању изборног Сабора донео је крајем децембра Свети архијерејски синод, пошто се 20. новембра упокојио Његова светост патријарх Иринеј после здравствених компликација изазваних вирусом корона.

Према Уставу СПЦ, српског патријарха бирају епископи на изборном Сабору, а кандидат може бити свако ко је епархијски епископ најмање пет година. Од 47 активних и умировљених владика, који ће гласати, њих 31 испуњава услов да заузме место српског патријарха, јер имају више од пет година епархијске службе.

Према процедури, Сабор, чији су равноправни чланови сви митрополити и епископи СПЦ, бира тројицу кандидата тајним гласањем. За рад је потребно учешће најмање две трећине чланова Светог архијерејског сабора СПЦ. Они се заклињу да ће водити рачуна само о добру и интересу Цркве, народа и отаџбине и да ће гласати за најбољег.

Затим се гласа тајно, листићима, а сваки од тројице кандидата за новог патријарха мора да добије више од половине гласова, зато, приликом избора, постоје најмање два круга гласања. Када се сазнају имена тројице кандидата која су добила натполовичну већину гласова, прелази се на бирање апостолским жребом током службе призива Светог Духа.

Према незваничним најавама, избор патријарха биће организован у крипти Храма Светог Саве у Београду, док је ранијих година процедура била таква да су чланови Сабора прелазили из Саборске сале у Патријаршијску капелу Светог Симеона Мироточивог на службу призива Светог Духа за избор новог патријарха. Током те службе, коју служи најстарији архијереј по хиротонији, листићи са именима тројице кандидата стављају се у засебне коверте, а оне се затим стављају у Јеванђеље.

Суштина овог чина је у веровању да су чланови Сабора изабрали кандидате према људским врлинама, а да је Божија воља који је од њих тројице достојан трона патријарха српског.

У тачно одређеном делу службе, један од монаха, којег је за то изабрао Сабор, извлачи коверту са именом новог патријарха.

Блаженопочивши патријарх српски Иринеј упокојио се 20. новембра у Београду од посљедица вируса корона, а сахрањен је 22. новембра у крипти Храма Светог Саве у Београду.

СРНА