Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Покрет Двери саопштио је да је Први основни суд у Београду првостепеном пресудом председника Србије и Српске напредне странке Александра Вучића обавезао да плати 200.000 динара председнику Покрета Двери Бошку Обрадовићу, због повреде угледа и части, јер га је назвао "лоповом" и "фашистом".

Како је саопштено из Двери, Обрадовић је тужио Вучића зато што га је назвао „лоповом“ и „фашистом“ током гостовања на телевизији Пинк од 13. и 16. фебруара 2019. године.

Судија је у образложењу пресуде, како преносе Двери, навео да је Вучић изјавама довео до омаловажавања Обрадовића и повреде његовог достојанства, угледа и части.

Будући да их је дао у својству председника државе и на телевизијском каналу са националном фреквенцијом, што је тим оценама дало додатну тежину.„На суду се појавио само Бошко Обрадовић. Карактеристично је да Вучићев адвокат није тражио његово изјашњавање на суду, нити га позвао у својству сведока да докаже своје тврдње, као и да је на тај начин Вучић избегао суђење и суочавање са Обрадовићем, али није могао избећи пресуду“, наводи се у саопштењу Двери.

Обрадовић је рекао да је „ово велики дан и историјски тренутак када је независно судство у Србији донело прву судску пресуду против Александра Вучића као не само појединца, већ и симбола актуелне власти“. Он је рекао и да то што у Србији влада „фасадна демократија“, што нема слободе медија и поштених избора, што су институције заробљене, не значи да председник СНС може да ради шта хоће и да се свакодневно преко режимских медија обрачунава са политичким неистомишљеницима, или издаје такве налоге својим хоровима.

„Позивам Александра Вучића да се извини због ових речи, а све режимске медије да пренесу вест о овој пресуди. Користим се приликом да се захвалим угледном београдском адвокату Владимиру Тодорићу на овој правној победи и историјској пресуди, као и свим људима који нису веровали у Вучићеве лажи и који су ми пружали подршку све ове године“, рекао је председник Двери.

Обрадовић је оценио да је ово велики дан наде и за све друге који су малтретирани, оклеветани кроз негативне кампање власти - да ће и они дочекати правду и доказ да је правда спора, али достижна.

„Као што је у првом степену завршен овај прекршајни судски поступак, тако ће ускоро бити покренута и кривична одговорност свих оних из актуелне власти који су огрезли у криминал и корупцију, а данас изгледају тако недодирљиви. Правда је данас важнија Србији од хлеба, а неправда и одсуство поштеног система је један од највећих разлога зашто млади и високообразовани одлазе из ове земље. Нека данашњи дан означи велики почетак промене система у Србији“, рекао је Обрадовић.

Н1