Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Комитет за инаугурацију новоизабраног председника САД Џозефа Бајдена објавио је списак главних донатора церемоније за инаугурацију, међу којима су и џинови америчког бизниса Мајкрософт и Гугл.

На подужој листи, коју углавном чине приватни донатори, нашли су се и Куалком, Веризон, Комкаст и Чартер комуникејшнс. Ту је и гигант ваздухопловне и одбрамбене индустрије Боинг, неколико синдиката, укључујући Америчку федерацију учитеља и Међународно братство електричара.

На списку су се нашле и инвестициона компанија Капитал груп и двије компаније које су везане за здравство - осигуравајућа компанија Антем и технолошка компанија Масимо корпорејшн.

Бајденов комитет за инаугурацију одбио је истовремено да прихвати донације од регистрованих лобиста и страних агената, као и од компанија које се баве вађењем, прерадом, дистрибуцијом или продајом нафте, гаса или угља.

Комитет до сада није открио величину донација корпорација, али ће то учинити касније, у складу са америчким законима, пренио је Спутњик.

Размере церемоније инаугурације још су нејасне, а на инаугурацији Бајдена и потпредсједника САД Камале Харис на Капитол хилу очекују се појачане безбедносне мере после 6. јануара, када су присталице Доналда Трампа упале у Капитол док је Конгрес потврђивао Бајденову побједу на изборима.

У инциденту ког су најоштрије осудили демократе, републиканци и Трамп, погинула су четворица демонстраната и један полицајац.

СРНА