Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Православни верници обележиће данас трећи дан Божића - Светог Стефана, посвећен Светом првомученику и архиђакону Стефану који је први пострадао за Христову веру половином Првог века нове ере.

Стефан је био ревносан у испуњавању својих дужности, као и у проповедању Христове науке, због чега је од противника нове хришћанске вере био оптужен за јерес и изведен пред јеврејске првосвештенике на суд. Током суђења млади архиђакон Стефан бранио је догму да је Исус Христос син Божији и Месија, због чега је оптужен на смрт каменовањем.

Светог архиђакона и првомученика Стефана бројне српске породице празнују као крсну славу. Посвећено му је више од 40 храмова у Србији.

Код Срба постоји велики број народних обичаја везаних за Стевањдан. Најраширенији обичај је да се на Стевањдан износи божићна слама из куће, која се, због веровања у њену плодотворну моћ, прво пажљиво пометена и скупљена, оставља у шталу, привредне објекте, воћњак или међу пчеле, ради подстицања рода или напредка. 

Република Српска обележава Стевањдан као своју славу од 9. јануара 1992. када је у Сарајеву, у хотелу "Холидеј Ин", проглашена Српска Република БиХ. У Сарајеву је, 24. октобра 1991. године, одржана и прва скупштина српског народа Босне и Херцеговине, која је касније прерасла у данашњу Народну скупштину Републике Српске.