Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Потпредседник САД Мајк Пенс, који је председавао заједничком заседању Конгреса, супротставио се синоћ свом шефу Трампу, рекавши да нема овлашћење да одбацује гласове електора, што је одлазећи председник од њега тражио.

Чланови Конгреса САД потврдили су јутрос победу кандидата демократа Џозефа Бајдена на председничким изборима пошто су одбацили све приговоре на гласања електора по савезним државама. После дуге ноћи, обележене упадом присталица одлазећег америчког председника Доналда Трампа у Конгрес и четворочасовном окупацијом зграде током које су погинуле четири особе, Бајденова победа на новембарским изборима је и званично потврђена, јавио је Асошиејтед прес.

Конгрес САД је синоћ почео заједничко заседање Представничког дома и Сената на којем су објављивани гласови електора по савезним државама.

На изборима 3. новембра гласачи се нису опредељивали директно за Бајдена или Трампа, већ су бирали електоре који су 14. децембра формално бирали председника тајним гласањем. Медији су тада објавили да је Бајден добио потребних 270 од 538 електорских гласова, како је пројектовано и четири дана после избора.

На ноћашњем посебном заседању, чланови Конгреса су имали могућност да уложе приговор на резултат гласања електора у свакој савезној држави.

Иако су бројни републиканци најавили да ће уложити приговоре за шест савезних држава, многи су од тога одустали после насиља, а приговори су поднети само на резултат гласања електора у Аризони и Пенсилванији.

Представнички дом и Сенат су потом на одвојеним седницама дебатовали о тим приговорима и гласали о њима, одбацивши оба.

После објављивања резултата у свих 50 савезних држава и Дистрикту Колумбија, Бајдену је припало 306 електорских гласова, чиме је његова победа и званично потврђена. За Трампа су гласала 232 електора.

Бајден треба да ступи на дужност председника 20. јануара. Потпредседник САД Мајк Пенс, који је председавао заједничком заседању Конгреса, ;супротставио се синоћ свом шефу Трампу, рекавши да нема овлашћење да одбацује гласове електора, што је одлазећи председник од њега тражио.

Неколико минута пре почетка заједничког заседања оба дома Конгреса САД, Пенс је навео да га „заклетва да брани Устав САД спречава да једнострано одлучује који гласови електора треба да буду рачунати, а који не”.

Заседање Конгреса је синоћ прекинуто након што су Трампове присталице упале у зграду парламента после протеста због резултата избора, за које одлазећи председник САД и даље тврди да су покрадени.

Полиција је Трампове присталице избацила из комплекса Конгреса после четири сата, а заседање је настављено ноћас око 2.00, преноси Бета.

Трамп: Транзиција власти у складу с прописима

Актуелни председник САД Доналд Трамп изјавио је данас, у првом реаговању након што је Конгрес потврдио победу Џоа Бајдена на председничким изборима, да ће транзиција власти 20. јануара бити обављена у складу са прописима. Трамп је рекао да одлука Конгреса „представља крај „највећег првог мандата” у председничкој историји. „Иако уопште нисам сагласан с исходом избора и чињенице ме подупиру, ипак ће доћи до уредне транзиције 20. јануара”, навео је Трамп, преноси CNN. Он је додао да је увек говорио да ће наставити борбу како би се осигурали да се броје само легални гласови. „Иако ово представља крај највећег првог мандата у председничкој историји, то је само почетак наше борбе да Америку поново учинимо великом”, рекао је Трамп.

Танјуг