Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Фудбалери Црвене звезде су на данашњи дан, пре 28 година, постали шампиони света победом над чилеанском екипом Коло Коло у Токију од 3:0. Тог 8. децембра 1991. године, Звезда је као шампион Европе савладала првака Јужне Америке, освајача Копа Либертадорес, пред 60.000 гледалаца на Националном стадиону у Токију.

Освајањем Купа шампиона шест месеци раније, Црвена звезда је стекала могућност да се за планетарну круну бори против чилеанског представника, освајача Копа Либертадорес. Победом у Токију Црвена звезда је остварила највећи успех неког од источноевропски клубова и светском титулом обележила један од најсветлијих периода у историји клуба.

Јунак тима, који је са клупе предводио Владица Поповић, био је најмлађи - Владимир Југовић. Тада 22-годишњи фудбалер головима у 19. и 58. минуту најавио је велико славље црвено-белих, а тачку на меч поставио је Дарко Панчев голом у 72. минуту.

Црвена звезда је наступила у саставу: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Стошић, Ратковић, Панчев, Савићевић, Михајловић. Црвено-бели су друго полувреме одиграли са играчем мање због искључења Савићевића.

За шест месеци од освајања европске до освајање светске титуле, суочили су се са бројним променама у играчком кадру, али су ипак успели да освоје вредну титулу.

Тренера Љупка Петровића заменио је Поповић, а у Токију Звезда је играла без петорице шампиона Европе из Барија - Роберта Просинечког, Стевана Стојановића, Слободана Маровића, Рефика Шабанаџовића и Драгише Бинића.

Шампионски голови Црвена звезда - Koлo Koлo 3:0 

РТС, Танјуг, Crvenazvezda.com