Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Рашчињени епископ рашко-призренске епархије Артемије преминуо је у 86. години, пишу 'Вечерње новости'. 

Артемије (Марко) Радосављевић рођен је у 1935. године селу Лалић код Ваљева. Замонашио се 1960. године у манастиру Ћелије. Теолошки факултет завришио је у Атини где је и докторирао.

За епископа рашко-призренског изабран је 1991. године. Ту дужност је пре њега обављао патријарх Павле.

Како се наводи, он је 18. новембра примљен на инфективну клинику Дома здравља Ваљево, а данас је требало да буде транспортован санитетом у ковид болницу 'Драгиша Мишовић' јер је био позитиван на коронавирус.

Осим монашке Артемије је имао је велику друштвену и политичку улогу после ратних сукоба на Косову и Метохији и састајао се са бројним домаћим и страним политичким званичницима.
Подсећања ради, Артемије рашчињен је 2010. године после чега је враћен у чин монаха, али тај статус није прихватио, већ је и даље обављао службе.

- После упознавања са свим релевантним чињеницама и исцрпне расправе, Свети архијерејски сабор је, са великом жалошћу, али и одлучно стајући у одбрану светог и спасоносног јединства Цркве, због доказаних и од њега самога потврђених најтежих канонских кривица - свештенослужења под важећом забраном свештенодејства, одбијања послушности Сабору, стварања раскола и насилног заузимања појединих манастира Српске православне цркве у Епархији рашко-призренској, чак уз учешће наоружаних појединаца и физичко угрожавање монаха у тим манастирима - лишио умировљеног епископа рашко-призренског Артемија епископског чина и вратио га у ред монаха - саопштила је тада СПЦ пошто га је рашчинила.

Међутим, он је 2015. године изопштен из СПЦ јер је, како се наводи, због цепања јединства СПЦ односно раскола.

Агенције