Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Свака има значење

У свету постоје свега четири боје пасоша, црвена је најчешћа, а какво је значење сваке од њих?

Црвена је најчешћа боја за пасош, а углавном је бирају земље које су биле комунистичке, или су то још увек. Црвену боју су изабрале земље попут Србије, Словеније, Кине, Русије, Летоније, Румуније, Пољске и Грузије. Такође, црвене боје су пасоши скоро свих чланица ЕУ, осим Хрватске.

У државама које желе да се прикључе унији су већ неколико година пасоши црвене боје, а то је случај са Северном Македонијом, Турском и Албанијом.

Боливија, Колумбија, Еквадор и Перу су чланови Андске заједнице нација, и они такође имају пасоше тамно црвене боје.

Плава

Плава боја представља "Нови свет" којем припада 15 карипских држава. Плаву боју пасоша користе и чланови трговинске уније Меркосур. Од чланица ове уније једино становници Венецуеле још увек имају црвене пасоше.

Зелена

Зелене пасоше поседује становништво готово свих земаља где је ислам доминантна религија, јер се сматра да је зелена била омиљена боја Пророка Мухамеда. Зелени пасош имају и државе Економске заједнице држава западне Африке, као што су Буркина Фасо, Нигерија, Нигер, Обала Слоноваче и Сенегал, пише "Bright side".

Црна

Црну боју користи свега неколико земаља. Од афричких земаља то су Боцвана, Замбијам Бурунди, Габон, Ангола, Чад, Конго и Малави, а осим њих, црну боју пасоша користи и Нови Зеланд јер је у овој држави црна национална боја.

Директно.рс