Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Свети Козма и Дамјан су били врачеви (лекари), бесребреници и чудотворци. Ови свеци се сматрају заштитницима лекарске професије. У хришћанској традицији помиње се да су имали велику благодат од Бога, да лече људе и животиње од сваке болести и муке, и то обично полагањем руку. Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа "ради добитка и богаћења, већ Бога ради" па су у народу познати као свети Бесребреници.

"Свети Козма и Дамјан, браћа по телу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима лечећи сваку слабост и сваку немоћ", записао је владика Николај Велимировић.

Записано је, такође, да је Козма "љуто замерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата".

Због тога што су се прочули о својим исцељењима позавидио им је на слави неки сујетни лекар, а некадашњи учитељ њихов, и под изговором да беру лековите траве извео их у планину и побио камењем. Ови светитељи убијени су 284. године.

Светитељи су ипак сахрањени један поред другога у месту Фереману. 

Многе болнице носе име Свете браће Козме и Дамјана, а многи храмови, широм православног свијета, посвећени су управо њима - Светима Козми и Дамјану.Светитељи Козма и Дамјан, у народу познати и као свети Врачи, представљају се на иконама и фрескама у средњовековној одећи, сa ковчежићима у којима су носили лекове. Једна од најпознатијих фресака сa ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији, изнад саркофага архиепископа Данила Другог.

Данашњи дан је по народном веровању добар за молитву за оздрављење. Постоји и веровање да данас није добро радити тешке физичке послове и да без преке потребе не треба излазити из куће.  

Празник Светог Козме и Дамјана-Врачеви Српска православна црква молитвено слави 14. новембра по новом, а 1. новембра по старом календару