Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Дан примирја у Првом светском рату 1918. године сматра се и даном капитулације Немачке. Тог дана су силе Антанте и Немачка, после вишемесечних тајних преговора у једном железничком вагону на забаченој прузи у шуми Компијењ, у Француској, потписале примирје. Одредбе тог документа који је углавном саставио француски маршал и врховни командант савезничких војски Фердинанд Фош, биле су прекид непријатељстава, повлачење немачких трупа иза граница, неуништавање инфраструктуре, размена заробљеника, обећање репарација, уништавање немачких ратних бродова и подморница, поступање током примирја.

Иако су примирјем прекинута борбена дејства, било је потребно још шест месеци преговора на Париској мировној конференцији док није закључен и мировни споразум којим је завршен Први светски рат - Версајски уговор. 

Дан примирја се обележава у свим земљама-потписницама споразума.

У Србији, која је у Првом светском рату поднела сразмерно највеће жртве, овај се датум обележава као државни празник од 2012. године.

Као главни мотив за амблем Дана примирја користи се цвет Наталијина рамонда.

Реч је о угроженој врсти цвета која расте на истоку Србије и на планини Ниџе, на највишем врху Кајмакчалана, на којој је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе против Бугара, током стварања предуслова за пробој Солунског фронта. Простире се на надморским висинама од 350 до 2.200 метара и расте на изузетно неприступачним местима, углавном у клисурама, на кречњачким стенама где је суво и хладно.

Због тога се повезује са Великим ратом јер су се управо у оваквим областима одвијале преломне битке у завршници рата. Посебно је занимљиво што Наталијина рамонда спада у древне, практично фосилне врсте.

Симболика цвета је вишеструка, како због станишта, тако и због имена.

Цвет је назван по краљици Наталији Обреновић, а познат је као цвет феникс, односно чак и када се потпуно осуши, ако се залије, Наталијина рамонда може да оживи, што указује и на васкрснуће српске државе из пепела после Првог светског рата.

H1