Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Празник Ноћ вештица традиционално се обележава у многим западним земљама 31. октобра, а нарочито је популаран у Канади и САД-у, где на производе за прославу, годишње потроше тек нешто мање него за прославу Божића. Прослава Ноћи вештица има корене у келтском празнику Самхаину и првобитно је била пагански обичај одавања почасти мртвима.

Данас је то прилика за децу и одрасле да избором костима заплаше једни друге, док трговци у малопродаји очекују да ће зарадити три милијарде и три стотине милиона долара, пет одсто више него прошле године, навео је „Глас Америке”. 

За Ноћ вештица се традиционално издубе и украсе бундеве, помало аветињски се украсе куће и служи се храна. 

Када падне мрак, деца костимирана иду од врата до врата тражећи слаткише и узвикују „несташлук или чашћавање” ("trick or treat"), односно позивају власнике да им дају слаткише, у противном ће направити неки несташлук, као бацања јаја или брашна на прозоре њихових кућа.

На годишњој паради у Њујорку учествује на хиљаде људи.

Ноћ вештица сваке године је повод за полицију више савезних држава у САД да спроведе провере особа осуђиваних за сексуалне деликте, чије су жртве деца.

Полиција из Сенди Спрингса у Џорџији само је једна од локалних полиција које су предузеле кораке, поводом Ноћи вештица, како би увериле грађане да прате регистроване сексуалне преступнике, провером од врата до врата, пренео је CNN.

Сличне провере обавља и полиција у Хјустону, држава Тексас, као и у Нешвилу, држава Тенеси.

У Хјустону регистрованим сексуалним преступницима није дозвољено да за Ноћ вештица украшавају куће, деле слакише деци, пале светла не верандама, као ни да отварају врата.

Према подацима Националног центра за несталу и злостављану децу у САД има 685.515 регистрованих сексуалних преступника.

Танјуг

Прочитајте више ОВДЕ