Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Извештај Националног института за јавно здравље у Квебеку открива да је 13.581 здравствени радник био позитиван на ковид 19 између првог марта и 14. јуна, што представља четвртину укупних случајева пријављених у Квебеку током првог таласа пандемије.

Једанаест здравствених радника је умрло.

Студија је такође открила да су 70 одсто заражених здравствених радника били здравствени помоћници, медицинске сестре и помоћне медицинске сестре.

Лекари су чинили само три процента укупних случајева.

Скоро половина, 48 процената, здравствених радника погођених вирусом радило је у установама за дуготрајну негу , а 34 процента у болницама.

Од здравствених радника њих 83 процента верује да су заражени током рада. Њих 33 процента је рекло да је то од пацијента, 10 процената је рекло да је од колега, а 40 процената је рекло да су били изложени пацијентима и колегама и да нису могли да идентификују извор заразе.

У саопштењу за штампу из министарства здравља, речено је да су важне лекције научене из првог таласа пандемије и да су последњих месеци предузете многе мере за сузбијање вируса и припрема за други талас.

Квебек је у петак забележио 1.055 нових пацијената и још 14 смртних случајева повезаних са ковидом 19. Укупно 91.018 заражених и 6.018 смртних случајева од почетка пандемије.

Танјуг