Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Федерална влада поново уводи контроверзни лутријски систем за расподелу спонзорстава за спајање породица имиграната, који је био суспендован због пандемије. Министар за имиграцију Марко Мендицино најавио је да се програм отвара 13. октобра. Од тада, па у наредне три седмице, сви заинтересовани моћи ће да попуњавају онлајн формуларе, којима показују да су вољни да доведу у Канаду чланове својих породица. После тог рока Министарство за имиграцију, избеглице и држављанство ће, насумично, изабрати потенцијалне спонзоре и позвати их да поднесу пријаве у наредних 60 дана.

Ове године ће, због ковида-19, бити примљено десет хиљада пријава, док се за наредну најављује да ће их бити 30 хиљада.

Влада се ове године вратила на лутријски систем, јер је систем одабира спонзора по редоследу подношења пријава код многих изазвао фрустрације, због тога што или нису могли да довољно брзо, из разноразних разлога, да приступе формуларима или да их попуне. И лутријски систем има своје мане, почев од дилеме да је у реду коцкати се људским животима. Мендицино каже да влада тражи начине за унапређење система за пријаву.

Канадски држављани и они са сталним боравком могу такође да се пријаве да доведу своје родитеље или деде и бабе у Канаду на период до две године, са супер визом која омогућава више долазака, у року до десет година. У том случају потребно је имати доказ о приватном здравственом осигурању и финансијској подршци, а у време пандемије, потребно је испоштовати све мере о путним рестрикцијама и здравственим препорукама.

Новине Торонто