Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Канада је довела своје здравствене раднике у ризик да се заразе Ковидом-19 и донесу вирус у своје породице, јер није науча лекцију из епидемије тешког акутног респираторног синдрома (САРС) 2003. године, каже у данас објављеном извештају Марио Посами, виши саветника у двогодишњој комисији за САРС. Овај стручњак указује на вишеструке недостатке Канадске агенције за јавно здравље. Та агенција је основана за сузбијање нових заразних болести након препоруке комисије која је испитивала како је епидемија САРС-а, која је усмртила 44 особе, стигла у Канаду и ширила се, углавном у Онтарију.

Стотине људи умрло је од САРС-а у другом деловима света, укључујући Кину и Тајван.

Посами у извештају наводи да су се, за разлику од Канаде, те земље током ковида-19 понашале у складу са лекцијама наученим из епизоде САРС-а, коју он описује као "генералну пробу за Ковид-19".

"У случају Ковид-19, Канада је сведок системског неуспеха да учи из епидемије САРС-а 2003. Нисмо успели да се припремимо адекватно и да одговоримо на начин сразмеран најозбиљнијим ванредним ситуацијама у јавном здравству", сматра он.

Посами објашњава у извештају да је занемарена безбедност радника, од оних који раде у домовима за дуготрајну негу до техничара респираторне терапије, медицинских сестара и лекара.

Према синдикалним изворима, 16 медицинских радника је умрло од пандемије, иако званични извештаји наводе да их је 12.

Канадска стопа заразе мећу здравственим радницима је четири пута већа од оне у Кини, каже се у извештају.

Неке друге државе, укључујући Сједињене Државе, прошле су горе од Канаде у сузбијању ширења Ковида-19, али оне нису имале САРС- 2003. године и нису имале прилику да извуку лекције из њега, напомиње Посами у известају.

"Значајан системски проблем током Ковида-19, као што је био и током САРС-а, јесте тај што канадске владе, ни здравствене установе ни здравствене раднике и синдикате, нису доживљавале као сараднике у успостављању безбедносних смерница и процедура", оценио је Посами, додајући да је то и даље случај у тренутку када делови Канаде улазе у други талас болести.

Блиц