Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ер Канада залаже се да се, уместо обавезног двонедељног карантина за све који се врате у Канаду, уведе тестирање путника, јер су утврдили да је то сигурна алтернатива.

У сарадњи са Мекмастер Хелтлебс, на аеродрому у Торонту током септембра трајало је једномесечно тестирање путника, који су добијали и комплете за још две провере свог здравственог стања, после недељу дана и после две недеље.

Како се истиче, преко 99 одсто од око 16 хиљада добровољно тестираних путника било је негативно на корону. Такође, код четири петине инфицираних вирус је откривен већ у првом тестирању, док је код осталих потврђен код другог теста.

Сви учесници су били у двонедељној самоизолацији, у складу са прописаним мерама.

Др Џим Чанг, шеф здравствене службе у Ер Канади, у саопштењу за штампу је нагласио да би брзи тестови могли да омогуће владама да ублаже путне рестрикције и карантине, уз очување здравља и безбедности свих.

Портпарол Агенције за јавно здравље поновио је да, без обзира на промене политике, нема изузетака од обавезног периода карантина, јер негативан тест не доказује да путник нема ковид-19.

Ограничавање путовања довело је бројне авиокомпаније у незавидан финансијски положај, па су многе одлучиле да привремено прекину са радом или да укину поједине летове.

Новине Торонто