Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Америчка компанија „Џонсон и Џонсон” привремено је обуставила клиничко испитивање потенцијалне вакцине против коронавируса због необјашњиве болести учесника студије, саопштено је из те компаније. Како се наводи, болест учесника тестирања испитује независни одбор за надгледање података и безбедности. У саопштењу се истиче да су такве паузе уобичајене током великих испитивања која могу да обухвате десетине хиљада људи.

Ово је други застој у испитивању вакцине које спроводи више произвођача у свету, након што је „Астра Зенека” паузирала касну фазу тестирања своје експерименталне вакцине која се развија на Универзитету Оксфорд, такође због болести учесника студије.

Испитивања те вакцине у Великој Британији, Бразилу, Јужноафричкој Републици и Индији су настављена, али су у САД још на паузи.

Компанија Џонсон и Џонсон саопштила је прошлог месеца да је њена експериментална вакцина против ковида-19 произвела јак имуни одговор у раној и средњој фази испитивања, после чега је започела финална фаза са 60.000 учесника, а резултати су се очекивали крајем ове или почетком наредне године.

Танјуг

Second COVID-19 vaccine trial paused over unexplained illness