Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Живот ће се вратити у нормално стање после пандемије вируса корона тек када се испуне два услова - када се појави друга генерација вакцина и када вирус буде нестао на целој планети, рекао је милијардер Бил Гејтс. Он је додао да ћемо једино тако моћи да решимо све проблеме који су се појавили, у образовању, менталном здрављу, и да наставимо да их градимо на позитиван начин.

Према новом Гејтсовом стандарду, који је померио лествицу очекивања када је пандемија у питању у односу на оно што је изјавио пре само месец дана, Американци ће можда морати да живе годинама, а многи и цели живот, уз физичку дистанцу и друге епидемиолошке мјере уведене у борби против вируса корона.

Гејтс је пре само месец дана најавио да би Сједињене Америчке Државе могле да се врате у нормалу у лето 2021. захваљујући вакцинама.

Тада је најавио и да би неколико вакцина прве генерације могло да добије одобрење за употребу почетком следеће године.

Гејтс је поново критиковао амерички приступ борби против пандемије, називајући га "једним од најгорих на свету", осим агресивног инвестирања у развој вакцине.

Навео је да резултати тестирања често не стижу у року од 24 сата, што их потпуно обесмишљава. Такође, рекао је да је амерички систем тестирања "један од најгорих на свету по критеријуму ко сме да буде тестиран".

- Биће још много мртвих ако не будемо деловали заједно - рекао је Гејтс.

Гејтсова критика долази у тренутку када је амерички председник Доналд Трамп назвао одговор САД на пандемију "феноменалним" и рекао како су "спасили животе потенцијалних милиона жртава". Трамп, који је тестиран позитивно на вирус корона 1. октобра, а онда рекао као се "излечио експерименталним третманом са моноклоналним антителима".

Оснивач Мајкрософта на то је договорио да је погрешно говорити о излечењу, јер терапија коју је Трамп примио није ефикасна код сваког пацијента, али додаје да за сада највише обећава. Фондација Била и Мелинде Гејтс пролетос је ушла у партнерство са компанијом Ели Лили, која развија терапију моноклоналним антителима.

sputniknews.com