Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Овогодишњи добитник Нобелове награде за мир je Светски програм за храну, огранак агенције Уједињених нација за храну и пољопривреду, одлучио је норвешки Нобелов комитет у Ослу. Добитник је награђен за "напоре у борби против глади, допринос побољшању услова за мир у подручјима погођеним сукобима и за улогу покретачке снаге у напорима да се спречи употреба глади као оружја за рат и сукобе".

Светски програм за храну је огранак агенције Уједињених нација за храну и пољопривреду, који прикупља и дистрибуира храну и друге потрепштине за оне који пате од природних катастрофа и глади.

Помаже нацијама у којима постоји таква популација у пријему и дистрибуцији хране. Седиште се налази у Риму.

Ове године је за Нобелову награду за мир номиновано 318 кандидата, међу којима је 211 појединаца и 107 организација. Листа кандидата је тајна, али проглашењу добитника увек претходе спекулације.

Међу овогодишњим фаворитима били су и организација за слободу медија "Репортери без граница", активисткиња против климатских промена Грета Тумберг, премијерка Новог Зеланда Џејсинда Ардерн, руски дисидент Алексеј Наваљни и Светска здравствена организација.

Нобелова награда за мир једина је Нобелова награда о којој се одлучује и која се додељује у Ослу.

Норвешки Нобелов комитет који одлучује о добитнику награде састоји се од пет чланова које бира норвешки парламент.

Од 1901. године, додељује се 10. децембра, на дан смрти Алфреда Нобела, шведског хемичара и проналазача.

Награђени добија 10 милиона норвешких круна (близу 935.000 евра) и златну медаљу. Овогодишња церемонија доделе биће одржана у смањеном обиму због пандемије ковида-19. 

РТС