Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ризик од "пуцања балона" на тржишту некретнина повећао се у градовима широм света током пандемије, јер су цене наставиле да расту упркос сигналима упозорења, наводи се у новом извештају.

Торонто, Минхен, Франкфурт и Хонг Конг, су на врху листе градова који су најосетљивији на "оштру корекцију", према годишњем индексу балона некретнина "UBS Group AG", објављеном у среду.

Владина подршка личном дохотку и тржиштима имовине у борби против економских потреса због корона вируса, заједно са ниским каматним стопама и обустављеним процесима продаје, повећала је вредности у многим градовима, наводи се у извештају који је анализирао цене у другом кварталу 2020. године.

"Јасно је да тренутно убрзање није одрживо", пише у извештају. Проблем са "балоном некретнина" је што цене у појединим градовима достигну највише нивое, после чега следи оштар пад. Закупи су већ нижи у већини градова света, што указује на то да ће вероватно наступити "фаза корекције" када Влада укине субвенције, а притисак на приходе домаћинства порасте.

Градови који су ове године највише изложени ризику од "пуцања балона" јесу и Париз, Амстердам, Цирих. У неким метрополама, посебно онима које имају јаке законе у погледу заштите станара, потребно је више од 35 година прихода од закупа да би се стан исплатио, наводи се у извештају.

Даље пише да би инвеститори требало да размисле о продаји некретнина и потраже места за улагање новца, која ће донети већи принос. Цене падају у четири града Мадриду, Сан Франциску, Дубаију и Хонг Конгу. Од 25 анализираних градова, Чикаго је једина локација на којој се тржиште некретнина сматрало потцењеним.

Њујорк је рангиран као благо прецењен, док су Сингапур, Милано и Дубаи сматрани правично цењеним. Најнеприступачнији градови - у којима људи треба да раде 10 година или више да би купили стан, јесу Париз, Лондон, Сингапур, Токио, Тел Авив и Њујорк.

Телеграф