Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Двојица Американаца, Кевин Систром и Мајк Кригер покренули су 6. октобра  2010. друштвену мрежу Инстаграм за дељење фотографија. Коју су новост увели? Апликација нуди филтере за светло, контраст и боју за стварање савршене фотографије у тренутку.

Инстаграм је одмах забележио успех. Фејсбук је купио апликацију 2012. и отад је постао најпопуларнија платформа на свету за објављивање селфија.

Модна блогерка Кјара Ферањи има 21 милиона пратиоца, док Кајли Џенер из породице Кардашијан има 196 милиона.

Изложбе, вечере, људи у јавном превозу или на одмору - сваки је кутак постао кулиса за снимање селфија.

Ушли смо у еру интернетске реалности где појединац постоји само кроз своје објаве на друштвеним мрежама. Снимам селфије, дакле јесам", рекао је психолог Мајкл Стора.

Инстаграм је у десет година еволуирао у пуно више од селфија. Редефинисао је искуства и замаглио линију између стварности и помно презентованог личног бренда. Апликација је постала моћан алат луксузним брендовима, посебно модним који на Инстаграму привлаче милионе корисника.

На Инстаграму се од прошле године може и куповати. Друштвена мрежа је такође лансирала бројне дигиталне „Инфлуенсере” који свакодневно објављују садржај за своје одане пратиоце.

– Они ми пошаљу производ и ја промовишем услугу . Брендови се више не морају обраћати агенцији за оглашавање. Ми се побринемо за све, рекла је 36-годишња Полин Приве, модна Инфлуенсерка од 2009.

Инстаграм је заслужан за већу доступност луксузних брендова јер они могу свакодневно да комуницирају са својим пратитељима, рекла је историчарка  моде Одри Миле.

– Слободним објављивањем садржаја могу се отворити свима и одбацити имиџ снобизма", рекла је Миле.

Апликација је такође револуционализовала искуства вечерања.

Ресторани могу да рачунају на помно презентоване фотографије њихових јела, удобних ентеријера и тиме привући нове клијенте. У неким ресторанима чак је могуће резервисати сто преко апликације.

На Инстаграму се тражи инспирација за нова јела. Сви могу приступити рецептима познатих шефова као Џејми Оливер. Свакодневно објављује нове рецепте, а прати га 8,3 милиона људи.

Други користе Инстаграм како би пронашли нове дестинације за одмор, а туристичке заједнице снажно се ослањају на креаторе садржаја који промовишу њихове дестинације.

Дигитални Инфлуенсери као Прив објављују своја искуства за шта су плаћени, а нуде им се и бесплатна путовања.

Приве одради до седам спонзорисаних путовања годишње у шта не рачуна дводневна путовања. Прати је 140.000 људи.

Музеји све више нуде интерактивне инсталације за посетиоце који снимају селфије у њиховим просторима и објављују их на Инстаграму и другим друштвеним мрежама.

Нису све звезде на тим платформама због новца. Силван Хававини има 107.000 пратиоца, а на свом профилу објављује фотографије животиња из целог света како би други могли да открију места о којима се мало зна.

Инстаграм може да узрокује зависност, посебно међу младима, упозорава психолог Стора.

Друштвена мрежа даје тинејџерима осећај лажне стварности и ствара им притисак за савршенством који они не могу да достигну, рекао је Стора.