Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Научници који раде у оквиру програма Европске уније за посматрања Земље указали су на то да је озонска рупа над Антарктиком нарасла до највећих димензија забележених протеклих година.

Сваке године у августу, на почетку Антарктичког пролећа, озонска рупа почиње да расте и врхунац достиже око октобра, јавља АП.

Први пут, тањење озонског омотача забележено је 1985. године. Током протеклих 35 година, разне мере уведене су да би се омотач зацелио укључујући и Монтреалски протокол о супстанцама које утичу на тањење озонског омотача.

Реч је о међународном договору осмишљеном да заштити озонски омотач постепеним смањењем производње бројних супстанци које утичу штетно на дебљину омотача.

Резултат договора је благ опоравак озонског омотача над Антарктиком, али портпаролка Светске метеоролошке орханизације (WMO) Клер Нулис истиче да не можемо бити задовољни.

Упркос чињеници да рупа расте, експерти су уверени да од увођења Монтреалског протокола и рестрикција које предвиђа у производњи супстанци које уништавају озон, истањивање је успорено.

Пројекције промене климе указују на то да би озонски омотач 2060. могао да се врати у стање из 1980. године.

Пропадање озонског омотача у директној је вези са екстремно ниским температурама. Што је нижа температура над Антарктиком то је већа озонска рупа.

Научници предвиђају да ће на пролеће озонска рупа бити доста мања, те да је у питању сезонски „опоравак“ омотача.

Озонска рупа над Антарктиком расте, али спорије 

PTC, AP