Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Од увођења строгих ограничења за прекогранични друмски саобраћај са САД-ом, преко 18 хиљада углавном америчких држављана није добило дозволу да уђе у Канаду, саопштила је Агенција за пограничну службу. Разлози су ишли од туристичких, преко потрошачких, па до приватних, од којих су само неки из треће групе могли учинити да се рампа подигне. То се односи на раздвојене супружнике или чланове породице, или на неке раднике и студенте, али све под условом да се затим испоштује двонедељни карантин и остале препоруке провинцијских и територијалних здравствених власти.

На аеродромима је спречен улазак у земљу још скоро 450 особа из других земаља.

У контра смеру било је мање заустављних. По америчким подацима, са ових простора заустављено је 6.878 особа у покушају да уђу у САД од почетка пандемије, од тога су 2.479 били Канађани, док је држављана других земаља било 4.399.

Жан-Пјер Фортен, председник Уније за царину и имиграцију, каже да поприличн број људи и даље покушава да уђе, без обзира на јасан владин став у вези са затвореном границом. Но, он примећује да никако не треба заборавити да се ради о најдужој граници на свету.

Канадски држављани, особе са двојним држављанством и сталном дозволом боравка имају могућност да слободно долазе и одлазе из земље, уз једино ограничење да по повратку, морају да проведу две седмице у самоизолацији. Агенција за пограничну службу изнела је податак да је од почетка пандемије, у Канаду допутовало нешто преко 4,4 милиона људи, многоструко мање него обично.

Новине Торонто