Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На тек завршеном, 77. фестивалу у Венецији, остварење "Оаза" српског редитеља и сценаристе Ивана Икића освојило је награду за најбољи европски филм у такмичарској секцији - Дани аутора, а ово високо признање додељује мрежа Европа Синемас.
У свом образложењу за награду жири је записао:

- "Оаза" је прелепо снимљен и веома поетичан филм, и једногласно је био наш избор за носиоца ове награде. Икићева "Оаза" је нежна и дубко потресна, али истовремено и је и чист, бескомпромисан поглед на живот и љубав групе младих људи са посебним потребама у државној институцији. 

Редитељ своје глумце -натуршчике, третира са великом пажњом и великим поштовањем, а они му узвраћају изузетно снажном и природном извођењем. Сценарио је савршено структурисан, а фотографија пружа предивне, упечатљиве призоре. Ово је филм који мора да се види у биоскопу, и можда је најједноставније да просто кажемо да једва чекамо да га поново гледамо што је пре могуће - истакао је венецијански жири.

Успех редитељ Ивана Икића на 77. Мостри утолико је већи што италијанске власти због пандемије њему и екипи филма "Оаза" нису, нажалост, дозволили да дођу у Венецију на премијеру и да овај изузетни филм представе медијима и публици.

Како истиче Икић уз радост о награди, успех његовог филма већи тиме што у филму млади корисници дома - Валентино Зенуни, Тијана Марковић и Маријана Новаков, нису глумили себе, већ фиктивне, веома комплексне ликове.

Оим штићеника дома у "Оази" играју Горан Богдан, Маруша Мајер, Драгиња Вогањац...

Продуценти "Оазе", Милан и Марија Стојановић посебне честитке упутили су главним глумцима - дeвојкама и младићима из Дома за децу и младе са посебним потребама Сремчица, који су се већ учешћем у овом филму изборили за делић пажње коју заслужују.

- Због тога смо и правили овај филм. Надамо се да ће ускоро наши млади глумци моћи да путују на неки од фестивала и да непосредно доживе реакције публике - наводе продуценти.

Награда Европа Синемас Лабел установљена је 2003. године са циљем да кроз различите подстицаје за медије, дистрибутере и приказиваче појача промоцију, циркулацију и животни век награђених филмова.

Мрежу Европа Синемас чини 274 биоскопа широм Европе, а захваљујући овој награди "Оаза" ће имати шансу да их све обиђе.

Ово признање, према речима Милана и Марије Стојановић посебно је важна у години у којој биоскопи раде само неколико месеци и требало би да омогући филму да, упркос томе, дође до публике у амбијенту за који је стваран.

Вечерње новости