Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Представници 50 завичајних и избегличких удружења Срба из Хрватске која раде у Србији, позвали су данас председника Самосталне демократске српске странке Милорада Пуповца, да раскине „срамни и неморални договор” са председником ХДЗ и премијером Андрејем Пленковићем и наложи Борису Милошевићу да не иде у Книн на прославу 'Олује'.

Удружења су најоштрије осудила одлуку Милошевића - потпредседника Владе Хрватске из редова спрске заједнице, да иде у Книн на прославу „Олуја” и оценили да ће једину корист имати Хрватска јер ће у међународној заједници истицати да је политички представник Срба признао легитимитет злочиначке акције „Олуја”. 

„Најоштрије осуђујемо скандалозну и неразумну одлуку Милошевића да данас буде у Книну где се прославља протеривање 250.000 Срба, убијање 2.000 Срба, систематско уништавање, пљачкање и паљење српске имовине и на тај начин оправдава највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата”, навели су у саопштењу за медије представници удружења.

Одлазак Милошевића у Книн, како кажу, неће побољшати положај преосталих Срба у Хрватској, неће допринети решавању имовинских, стечених и бројних других проблема протераних Срба, решавању питања несталих Срба, кажњавању налогодаваца и извршилаца бројних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима, развоју културе мира, разумијевању и међусобном поштовању.

Према њиховом мишљењу, одлазак Милошевића у Книн значиће званично прихватање бесмислене хрватске оптужбе да су Србија, ЈНА и Срби били агресори како је то дефинисано тзв. Декларацијом о Домовинском рату из 2000. године.

„Одлука ће представљати најдубљу увреду и понижење за крајишке Србе и читав српски народ:, наводе удружења и додају да ће главну одговорност за одлазак Бориса Милошевића у Книн и давање легитимитета злочиначкој акцији „Олуја” ће, поред Милошевића, сносити Пуповац и руководство Самосталне демократске српске странке.