Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Српска православна црква прославиће данас равноапостолну мироносницу Свету Марију Магдалину - Благу Марију.

Родом је из места Магдале, крај језера Генисаретског, из племена Исахарова. Била је мучена од седам злих духова, од којих је ослободи Господ Исус Христос и учини здравом.

Верна је следбеница Господа за време Његовог земног живота. Под крстом на Голготи стајала је и Магдалина и горко туговала заједно са Пресветом Богородицом.

По смрти Господа она је три пута посетила Његов гроб. А када Господ Васкрсе, она Га је два пута видела - једном сама, а други пут са осталим женама мироносицама.

Путовала је у Рим, изашла пред ћесара Тиберија и, предајући му јаје обојено у црвено, поздравила га речима: "Христос Воскресе!"

У исто време оптужила је ћесару Пилата за његову неправедну осуду Господа Исуса. Њену тужбу ћесар је примио и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај неправедни судија у немилости царској и у тешкој болести скончао.

Затим се вратила из Рима у Ефес код Светог Јована Богослова, коме је помагала у проповедању Јеванђеља. Са великом љубављу према Васкрсломе Господу и са великом ревношћу јављала је она Јеванђеље свету као прави Христов апостол.

Овоземаљски живот завршила је мирно у Ефесу, а мошти Свете Магдалине пренесене су касније у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се диван руски храм посвећен Светој Марији Магдалини.

Срна

Погледајте ВИДЕО