Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Слављење рата није ништа друго до наставак слављења зла, поручио је Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије, који је у Загребу у Саборној цркви Преображења Господњег данас служио парастос жртвама хрватске војно-полицијске операције "Олуја". Митрополит Порфирије је у обраћању истакао да је сваки рат пораз и да зато слављење рата није ништа друго него наставак слављења зла.

- Нема у рату победа, и свака ратна битка је пораз, пораз људскости, достојањства човекова. 

Молећи се за браћу и сестре пострадрале током ратних операција, које се називају `Олуја`, ми се молимо да Бог омекша срца свих људи, молимо се да нам да не само да имамо мир и да буде мира око нас и у нама, него и да се покрену све наше снаге и енергија, да љубављу према Богу почне да се успоставља истински и прави мир, да се успоставља време када ћемо, сећајући се сукоба и ратова, увек у срцима, свих без изузетка, осећати тугу и стид због промашаја јер смо устали човек на човека - нагласио је митрополит Порфирије. 
Митрополит Порфирије указао је на речи Светог апостола Павла да у вери у Бога не постоје зидови подела, и да је сваки човек пред Богом исти, да носи печат лика Божијег, независно ко је и шта је.

- Највеће зло је када човек устане на човека, а највеће у том злу опипљиво су ратови - нагласио је владика.

Помену су, између осталих, присуствовали потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић, председник Савета Српског народног већа Милорад Пуповац, представници Амбасаде Србије и верници.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, и јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада светски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

СРНА