Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Отава је протеклог месеца продужила федералну помоћ CERB, Canada Emergency Response Benefit, за још два месеца. Примаоци би могли да добију до 12 хиљада долара, за период од укупно 24 седмице.

Међутим, влада је најавила и једну промену, која би се могла протумачити као знак да ће CERB престати. Средином месеца, тачније 13. јула, премијер Џастин Трудо је најавио проширивање CEVS-a, Canada Emergency Wage Subsidy, барем до децембра, уместо до краја августа. Овим програмом се обезбеђује до 75 одсто плате запослених у предузећима која су се квалификовала.

Страхује се да не постоји иницијатива да се запослени врате на посао док добијају CERB. 

Промена је неизбежна и, продужавањем CEVS-а преко рока за CERB, јасно је да влада није спремна да исто учини са CERB-ом. 
Продужавање програма могло би бити начин да влада купује време у којем би се видело шта треба даље чинити.

Министар финансија Бил Морно недавно је рекао да треба да се види да ли субвенција одговара изазовима који су пред предузећима у поступку поновног запошљавања и враћања радника на посао.

Уколико компаније све више користе CEVS, то може утицати на повратак људи на посао и смањење броја корисника CERB-а.

Лидер конзервативаца Ендру Шир предложио је другачију иницијативу за враћање људи на посао, под називом ‘Бонус-за-повратак-на-посао’, ‘Back-to-Work-Bonus’, којим би се омогућило онима који зарађују између хиљаду и 1.500 долара месечно да добију 0,50 долара за сваки долар преко хиљаду.

Новине Торонто