Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Више градова у Италији у стању је приправности, пошто је Европу захватио врели талас. У Италији је 31. јула температура у око 14 градова била око 40 степени Целзијусових. Врели талас очекује се и у неколико других градова на северу, укључујући Рим, Болоњу, Фиренцу, Торино и Верону.
Туристи и мештани Рима покушавају да се расхладе у хладу крошњи дрвећа, у јавним фонтанама или уз сладолед, преноси Скај њуз. Италијански прогностичари кажу да је врели талас дошао из Африке. И у Шпанији је врело, температура прелази 40 степени, пожар је уништио велике површине на југозападу Француске, а Британци су масовно изашли на плаже.

У Сан Себастијану, граду на северу Шпаније, температура је 30. јула достигла 42 степена,и то је био најтоплији дан од када је почело вођење евиденције 1955. године.
У граду Палма, на острву Мајорка у Средоземном мору, ове седмице измерено је 40,6 степени. Шпанска метеоролошка агенција Аемет саопштила је да у многим деловима земље и ноћу температура не пада испод 20 степени.
Исти извор наводи да су усед климатских промена све чешћи таласи врелине. Агенција напомиње да се удвостручио број дана врелог таласа од 1980-тих година.
На југозападу Француске пожар је 30. јула уништио око 150 хектара борове шуме, што је довело до масовне евакуације. Жртава није било, а полиција утврђује околности избијања пожара.
У Британији је у петак температура била 37 степени. Температура од 37,8 степени измерена је 31. јула на аеродрому Хитроу, у западном Лондону, и то је био најтоплији дан у Британији ове године.
Срна