Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Немачка економија је дотакла дно са падом бруто домаћег производа у другом кварталу какав није виђен у послератној историји земље и сад почиње успон, оцењује институт ИФО у коментару поводом објављених статистичких података.

Према прелиминарним подацима немачког Савезног завода за статистику, БДП највеће европске економије је пао у другом тромесечју за 10,1 посто на кварталном нивоу, а на годишњем за 11,7 процената, према десезонираним подацима.
- Економија је забележила стрмоглави пад без преседана. Дотакла је дно за време пандемије и сада се враћа расту, мада још увек не на свој пређашњи ниво - наводи у коментару Тимо Волмерсхојзер, шеф за прогнозе економског института ИФО са седиштем у Минхену.

На нивоу целе године, каже, очекује се да ће домаћи производ Немачке пасти за око пет процената.

- Постепено укидање ограничења довело је до снажног повећања промета у малопродаји у мају, јер су потрошачи обављали многе куповине које су морали да одложе. Производња и продаја су постепено порасли и у другим секторима економије - додаје Волмерсхојзер.

Поред тога, како напомиње, индекс пословне климе, који израчунава ИФО, значајно се побољшао у последње време у многим компанијама.

- Према тим резулататима, требало би да видимо недвосмислен опоравак у другој половини 2020. године - наводи он.

Волмерсхојзер, ипак, скреће пажњу да се ова прогноза заснива на претпоставци даљег ублажавања ограничења без да оно доведе до поновног распиривања Ковида-19, те на политичким одговорима на епидемију, при чему обе те премисе садрже висок степен неизвесности.

На немачком тржишту рада, како примећује, опоравак је до сада био спор: незапосленост је достигла врхунац у јуну, а њен сезонски прилагођен пад у јулу је био слаб.

Према процени института ИФО, број компанија које користе скраћено радно време такође опада веома споро: та цифра је и дале надпросечна у неколико сектора, посебно у хотелијерству и угоститељству и у производњи.

Док индустрија првенствено трпи због слабе ситуације са наруџбинама, продаја у секторима хране и пића је и даље лимитирана мерама ограничења уведеним због корона вируса, констатује се у коментару ИФО института.

Танјуг