Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На Међународној хемијској олимпијади која је ове године одржана као онлајн такмичење, средњошколци из Србије заузели су три сребрне и једну бронзану медаљу. На Олимпијади је учествовало 235 такмичара из 60 земаља, а по билансу медаља Србија је заузела шесто место у Европи, а 15. место на свету.

Сви наши ученици су освојили медаље - сребрне медаље Филип Колџић, ученик IV разреда Математичке гимназије из Београда, Жарко Ивковић, ученик IV разреда Гимназије „Светозар Марковић” из Ниша и Јован Марковић, ученик III разреда Гимназије из Крушевца, а бронзану медаљу Василије Пантелић, ученик III разреда XIV београдске гимназије.

Ове године је Међународна хемијска олимпијада, најпрестижније међународно такмичење средњошколаца из хемије, одржана као онлајн такмичење од 23. до 30. јула у организацији Турске јер је требало да Истанбул буде домаћин Олимпијаде. 
Организатор је саставио задатке, обезбедио преко Зум платформе одржавање састанака жирија и жалби на оцењивање, и приредио завршну церемонију онлајн.

Олимпијада ове године није имала практични део, него се састојала само од теоријског дела са девет задатака, за чије решавање је било предвиђено пет сати, саопштено је са Природно-матемачког факултета у Новом Саду.

Наша екипа је тест радила у библиотеци Хемијског факултета Универзитета у Београду.

Двонедељне припреме за олимпијаду су, у организацији Српског хемијског друштва, одржане на Природно-математичком факултету у Нишу под руководством Ника Радуловића, редовног професора, и на Хемијском факултету Универзитета у Београду под руководством Душана Сладића, редовног професора, који су били и ментори екипе на олимпијади.

На припремама и у организацији такмичења су били ангажовани и Видак Раичевић са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и Ирена Новаковић из Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду. Учешће на олимпијади и припреме екипе су финансирани од стране Српског хемијског друштва, Иновационог центра Хемијског факултета и од стране Хемијског факултета.

Танјуг