Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Драма "Добри Џо Бел" са Марком Валбергом, редитељски дебији Хале Бери и Реџине Кинг, филм Спајка Лија по сценарију Дејвида Бирна, "Земља номада" Клои Зао или филм сарајевске редитељке Јасмиле Жбанић о Сребреници само су део главног програма Међународног филмског фестивала у Торонту.

Организатори Филмског фестивала у Торонту, иако још нису до краја сигурни да ли ће бити и пројекција пред публиком или ће издање ове смотре бити одржано само онлајн, најавили су главни програм са 50 наслова, који би требало да буду приказани од 10. до 19. септембра.
Фестивал у Торонту биће отворен премијером филма “Добри Џо Бел” (Good Joe Bell) Реиналда Маркуса Грина.

Редитељ је познатог по остварењу “Чудовишта и људи” (Monsters and Man, 2018). Драма са Марком Валбергом у главној улози заснована је на истинитој причи о оцу чији син се убио јер је био злостављан због своје сексуалне оријентације.

И селекција филмова за фестивал у Торонту значајно је “проређена”, као и оне на фестивалима у Кану и Венецији, због пандемије коронавируса и изолације, па се снимања одлажу и премијере касне у целокупној филмској индустрији, примећују новинари британског “Гардијана”, али је и даље сасвим довољно филмова чије премијере публика са нестрпљењем очекује.

Премијерно ће бити приказани и “Бетонски каубој” (Concrete Cowboys) са Идрисом Елбом и Калебом Меклахланом, о супкултури “урбаних каубоја” у Филаделфији, као и “Америчка утопија” (American Utopia), коју је Спајк Ли режирао по представи музичара Дејвида Бирна постављеној на Бродвеју.

Глумице Хале Бери и Реџина Кинг представиће се премијерно као редитељке са својим остварењима. “У модрицама” (Bruised) у ком Хале Бери, осим што га је режирала, игра и главну улогу говори о покушају жене посвећене борилачким вештинама да се врати у ММА ринг, док је остварење Реџине Кинг “Једне ноћи у Мајамију” (One Night in Miami) такође сконцентрисано око ринга.

Редитељски деби оскаровке за споредну улогу у “Кад би улица Бил проговорила” говори о сусрету Касијуса Клеја, пошто је потукао Сонија Листона, са Малколмом Ексом, Џимом Брауном и Семом Куком у време када будућем Мухамеду Алију и пријатељима није дозвољен боравак на том простору због боје коже. Филм је настао по сценари Кемпа Пауерса, који је екранизацији прилагодио свој комад из 2013. године.

Међу филмовима које ће гледати публика у Торонту практично истовремену кад и на Венецијанском фестивалу су и “Quo Vadis, Aida?”https://www.slobodnaevropa.org/a/30758655.html сарајевске редитељке Јасмиле Жбанић о Сребреници са Јасном Ђуричић у главној улози, као и хваљени филм “Земља номада” (Nomadland) Клои Зао о пензионерима које је економска криза присилила да крену на пут по Америци.

Публика са нестрпљењем очекује и романтичну драму “Амонит” (Ammonite) са Кејт Винслет и Сиршом Ронан у главним улогама, о животу Мери Енинг, палеонтолошкиње из 19. века, који је одабран и за Кански фестивал.

На затварању фестивала биће приказана и серија BBC-а „Прилагодљив дечко“ (A Siutable Boy), који по роману познатог индијског писца Викрама Сета режира Мира Наир.

Организатори фестивала у Торонту раније су најавили да ће смотра имати „хибридни“ карактер, са бројним догађајима који ће се одигравати онлајн, попут разговора са Натали Портман или Беријем Џенкинсом, а у међувремену су и власти овог канадског града дозволиле рад биоскопима, али уз држање физичке дистанце и остале мере за спречавање ширења коронавируса.

Нова, Матија Јовандић