Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је формула коју је Митрополија црногорско-приморска добила од црногорске владе за регистровање цркве "неискрена, неодговарајућа, непримерена и понижавајућа, супротна Уставу и међународним обавезујућим актима". Јоаникије је у "интернет литији" оценио да таква понуда Владиног експертског тима није усаглашена ни са чим, осим са "злом вољом власти", преноси подгорички портал ЦдМ.

"Она на један циничан начин хоће да нас доведе у ситуацију да ми пристанком на такву формулацију заправо ликвидирамо сами себе", казао је владика и додао да црква не бежи од евиденције, али да држава не може да крши њихова основна права и да брише историју и субјективитет.

Владика је подсетио да је Влада понудила наставак дијалога тек после истека рока који је црква дала, али да начин на који су добили позив, пред закључење рада Скупштине, није много обећавао. Према његовим речима, власт је рачунала да ће црква одбити дијалог, пошто је прошао рок који је био назначен.

"И да нас пред целим светом оптуже да ми нећемо дијалог, да смо ми овде нека фанатична група која не поштује државу, неће да разговара итд. Пошто то није успело, они представљају да смо ми неки антидржавни елемент. Ја чврсто стојим на становишту да ова власт, са оваквим понашањем више угрожава државу, њену стабилност и будућност од било кога другог", оценио је он. 

Владика је додао да црква нема намеру да излази на изборе, да је испод части и одговарати на такве непримерене оптужбе, поручујући да се црква не бави политиком, већ да се бори против "зла, неправде и непоштовања државе".

"Када се реши ова ствар, ми нећемо имати потребу да се бавимо овим стварима, ако су наша права загарантована", рекао је Јоаникијe.

Агенције