Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Свалбард, норвешки архипелаг у Арктику, у суботу је потукао апсолутни температурни рекорд са 22 степени Целзијуса у плусу, објавио је норвешки метеоролошки институт. Са 21,7 степени измерених у 18 сати по локалном времену близу места Лонгyеарбyен, архипелаг је имао најтоплији дан од почетка мерења.
Претходни рекорд догодио се 16. jula 1979. године, када је било измерено 21,3 степени, рекао је метеоролог Кристен Гислефос.

Скуп острва познатијих по имену Спицберг, налази се хиљаду километара од Северног пола.

Суботњи температурни рекорд који би требао потрајати до понедељка, далеко је изнад уобичајених температура за ово годишње доба: у јулу, који је најтоплији месец на Арктику, температуре се на Свалбарду крећу између 5 и 8 степени Целзијуса.

Арктик се загрева двапут брже од остатка света, кажу научници.

Лето 2020. у овој регији обележено је готово врућинама у руском Арктику: температуре 5 степени изнад нормале у јануару у Сибиру, затим,  врхунац од 38 степени почетком јула у арктичком кругу.

Према службеном норвешком извештају „Клима у Свалбарду 2100.”, просечна температура на Свалбарду за раздобље од 2070. до 2100. требала би порасти од 7 до 10 степени у односу на раздобље 1970. до 2000., ако се настави досадашњи човеков утицај на климу. 

Познат по својим поларним медведима, архипелаг Свалбард има и једну посебност: на њему се налази угљенокоп, а реч је о енергији која емитује највише угљен-диоксида.

На Свалбарду је смештена и „Вегетацијска Нојева барка”, основана 2008., а реч је о банци у којој се чувају семена за будућност у случају катаклизме.

Тај биљни сеф осмишљен против климатских промена и сам је био жртва глобалног загревања. Уложено је додатних 20 милиона евра како би га санирали пошто су у њега 2016. продрле воде изазване топљењем пермафроста - замрзнутог тла у арктичком подручју.

Агенције