Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Рано јутрос у Чикагу по наређењу градоначелника Лорија Лајтфорта уклоњене су две статуе Кристофера Колумба које су стајале у парковима, недељу дана poшто су се демонстранти сукобили с полицијом покушавајући да сруше један од споменика италијанском истраживачу.
Велики кран искоришћен је како би се са пиједестала уклонила статуа у чикашком парку Грант. Мања група окупљених клицала је док се статуа рушила око 15:00 часова, преноси АП.
Друга статуа је уклоњена око 5:30 ујутро из парка Ариго у чикашком насељу Мала Италија.

У саопштењу објављеном након што су статуе срушене, канцеларија демократског градоначелника навела је да су оне „привремено уклоњене ... до даљњег”.
Статуе су уклоњене као одговор на демонстрације које су постале опасне и за демонстранте и за полицију, али и да се предупредиле намере појединаца који су хтели да самостално сруше статуу Грант Парка на крајње опасан начин.
Обе статуе вандализоване су прошлог месеца. Статуе Колумба срушене су или уништене и у другим америчким градовима, пошто су демонстранти позвали на уклањање кипова Колумба, тврдећи да је он одговоран за геноцид и експлоатацију староседелаца у Америци.
Танјуг