Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

На данашњи дан, 10. јула 1856. године, у селу Смиљану рођен је Никола Тесла. Свет га памти као генија, његови проналасци су задужили човечанство, а какав је човек Тесла био? Помало чудан, изгледа.

У вези са Теслиним рођењем постоји легенда која каже да је рођен у ноћи између 9. и 10. јула 1856, што је бабица наводно протумачила као лош знак и упозорила Теслину мајку да је родила “дете таме”. Теслина мајка је одговорила бабици да ће њено дете бити “дете светлости”. Тако је и било.

У наслеђе новим генерацијама Тесла је оставио низ патената и изума у подручју електротехнике и радиотехнике, а посебно је остао упамћен по примени наизменичне струје и радиокомуникацији. Својим истраживањима претходио многим важним открићима у физици као што су рендгенски зраци, електрон, космички зраци и акцелератори честица, а предвидео је и бројне техничке изуме двадесетог века као што је телевизор, радар и модерне турбине. Мање је познато да је предвидео и глобални систем комуникација, па чак и данашње паметне телефоне.

“Кад уведемо бежични систем, цео свет ће се претворити у велики мозак. Бићемо у стању да комуницирамо једни са другим независно од удаљености. Не само то, већ ћемо кроз телевизију и телефонију видети и чути једни друге као да се налазимо лицем у лице. А инструменти помоћу којих ћемо то да радимо биће невероватно једноставни у поређењу са данашњим телефонима. Човек ће моћи да носи такав уређај у џепу”, рекао је Тесла у једном интервјуу из 1926.

Тесла је говорио осам језика, а добио је и 15 почасних доктората.

Имао је фотографско памћење – био је у стању да памти књиге, експерименте, слике, визије и чињенице са изванредном прецизношћу.

Тврдио је да има визије, које су му се наводно јављале у облику изненадних бљескова светлости у којима би видео како треба да изгледају његови проналасци.

“Мој мозак је само пријемник, а у свемиру постоји језгро из које добијамо знање, снагу и инспирацију. Не знам да обасним природу језгра, али знам да постоји”, изјавио је једном приликом.

Чврсто је веровао у постојање ванземаљаца и одлучно тврдио да нисмо сами у свемиру. У лето 1899. у Колорадо Спрингсу се бавио развојем могућности преношења информација на велике удаљености, а његова опрема примила је серију необичних сигнала за које је Тесла тврдио да потичу са друге планете.

“Имамо поруку са далеког и непознатог света. Она гласи: Један, два, три…”, написао је, а кад су 1996. научници реконструисали његов експеримент и установили да је сигнал изазван проласком Јупитеровог месеца кроз магнетно поље планета.

Тесла је, наводно, био опседнут бројем три. Сваки пут кад је требало да уђе у неку зграду, прво би морао да је обиђе три пута, а живео је на 33. спрату хотела.

Спавао је само два сата дневно, а његове хигијенске навике могле би да буду и данас лекција како да се сачувате од короне.

Тврдио је да су му чула толико изоштрена да може чути грмљавину на удаљености од 880 километара. Док је живио у Будимпешти, запао је у заиста необично стање које су лекари протумачили као нервни слом. Могао је да чује куцање ручног сата који се налазио три собе даље, слетање муве на сто, а звук локомотиве удаљен 30 километара изазивао би му бол.

Занимљив моменат је да је Тесла у ствари надимак. Никола Тесла је поверио биографу Џону О’Нилу да је право презиме његове породице било Драганић, али један од његових предака је имао јако истурене предње зубе па га је народ прозвао Тесла према алатки за обраду дрвета.

Нова